Materiał Partnera

Czym powinny się cechować dobre blaty kuchenne?

Czym powinny się cechować dobre blaty kuchenne?

Materiał i kolor blatów kuchennych to istotne elementy decydujące o zakupie. Powinny pasować do aranżacji i stylu kuchni. Jest również kilka cech, które poza estetyką wpływać będą na trwałość, funkcjonalność i wygodę użytkowania blatów. Na co zwrócić uwagę, by wybrać blaty dobrej jakości, które posłużą przez lata?

Odporność na wilgoć

Kuchnia to miejsce, gdzie wielokrotnie w ciągu dnia przygotowuje się posiłki. Podczas tych prac, blaty kuchenne mają styczność z wodą. Dlatego jedna z najważniejszych cech podczas wyboru to odporność danego blatu na wilgoć. Większość z nich wykonana jest z drewna, więc istotna jest właściwa impregnacja materiału. Ważną kwestią jest również pokrycie powierzchni odpowiednimi produktami ochronnymi i dekoracyjnymi. Mogą to być np. lakiery. Wiele modeli blatów oraz mebli zabezpieczonych w ten sposób dostępnych w różnorodnej kolorystyce posiada producent mebli Dorpol. To profesjonalna firma odznaczająca się najlepszą jakością materiałów oraz precyzją w realizowaniu najdrobniejszych szczegółów.

Poza blatami z drewna popularnością cieszą się również laminaty. Powinny być pokryte odpowiednim środkiem zabezpieczającym. Najsolidniejsze i zarazem posiadające naturalną odporność na wilgoć są blaty wykonane z konglomeratów kwarcowych lub granitu. Ich powierzchnia nie ulegnie uszkodzeniu w kontakcie z wodą nawet po wielu latach użytkowania.

Odporność na wysokie temperatury i uszkodzenia

Podczas wykonywania prac kuchennych nietrudno o zarysowania, odbicia i uderzenia. Dobre blaty kuchenne powinny być odporne na tego typu uszkodzenia. Przygotowywanie posiłków to również obecność wysokich temperatur, które mogą topić lub odkształcać nieodporne materiały. W tym przypadku blaty granitowe i te z konglomeratów sprawdzać będą się najlepiej. Są to z natury materiały niepalne, co pod tym względem nie pozostawia im konkurencji. Niestety jest to rozwiązanie najdroższe spośród dostępnych na rynku.

Odpowiednio dobrana wysokość

Właściwa wysokość, na jakiej umieszczone będą blaty kuchenne to postawa wygodnego funkcjonowania. Dzięki odpowiedniemu dopasowaniu tego parametru, podczas przygotowywania posiłków nie trzeba będzie się garbić, ani schylać. To bardzo istotne w przypadku dłuższego przebywania w kuchni, zwłaszcza podczas wykonywania szeregu prac przy blacie. Aby było to wygodne, blat powinien być zamontowany na wysokości 10-15 centymetrów poniżej ręki zgiętej w łokciu. To optymalne i komfortowe nie tylko dla dłoni, ale i całego ramienia oraz postawy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error BŁĄD - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję