Ergonomiczna kuchnia w lokalu gastronomicznym. Na co wrócić uwagę?
Kuchnia stanowi serce każdego lokalu gastronomicznego. To bezpośrednio od kuchni, a dokładniej jej urządzenia, zależy sprawność pracy oraz jakość serwowanych potraw. Wyposażenie kuchni wpływa również na bezpieczeństwo pracowników. Dlatego pomieszczenie to powinno być funkcjonalne i ergonomiczne. Jak o to zadbać? O czym pamiętać urządzając profesjonalną kuchnię w lokalu gastronomicznym?
Zacznij od projektu
Zdecydowanie najważniejszą kwestią jest odpowiednie zaplanowanie przestrzeni. Dlatego, aby nie kupić niepotrzebnych sprzętów i nie zagracić lokalu, urządzanie kuchni zacznij od przemyślanego projektu. Jak wiadomo, w lokalach gastronomicznych bardzo często trzeba pracować szybko, gotując i przygotowując wiele rzeczy naraz. Z tego względu niezwykle istotna jest przestrzeń umożliwiająca swobodne poruszanie się po kuchni, a także jej przemyślany układ z zachowaniem tzw. trójkąta roboczego. Przygotowując dokładny projekt, nie tylko będziesz w stanie stworzyć dokładną listę niezbędnych sprzętów, ale też zadbasz o funkcjonalność i bezpieczeństwo kuchni.
Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej
Wybór sprzętów i mebli gastronomicznych to kluczowy etap. W tej kwestii nie warto nadmiernie oszczędzać. Chcąc cieszyć się sprawnym sprzętem przez lata, najlepiej postawić na jakość. Solidne i praktyczne sprzęty gastronomiczne znajdziesz w ofercie renomowanego producenta Komat. Firma wykonuje wszelkie produkty z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która spełnia wymogi związane z branżą gastronomiczną. Materiał jest nie tylko odporny na uszkodzenia, ale też łatwy w utrzymaniu w czystości. Co powinno znaleźć się w profesjonalnej kuchni? Z pewnością sprzęty takie jak:
- stół roboczy lub stół ze zlewem,
- basen gastronomiczny,
- szafki i półki wiszące,
- wózki gastronomiczne,
- regały jezdne na tace i pojemniki,
- pojemniki do przechowywania,
- urządzenia chłodzące i grzewcze.
Oprócz tak podstawowego wyposażenia każdy lokal w zależności od swojej specyfiki musi oczywiście zadbać o specjalistyczne urządzenia dostosowane do profilu działalności.
Kwestie techniczne
Ale chociaż urządzenia i meble gastronomiczne są najważniejsze dla funkcjonowania lokalu, nie możesz też zapomnieć o kwestiach technicznych. Równie istotne jest zadbanie, chociażby o odpowiednią wentylację. Musisz więc wyposażyć kuchnię w specjalistyczny okap, który będzie odprowadzał nadmiar pary, dymu i ciepła. Niezbędne są również wentylatory oraz filtry. Natomiast dla zapewnienia bezpiecznej i sprawnej pracy konieczne jest także zadbanie o właściwe oświetlenie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
BŁĄD - akcja została wstrzymana