Materiał Partnera

Ergonomiczna kuchnia w lokalu gastronomicznym. Na co wrócić uwagę?

Ergonomiczna kuchnia w lokalu gastronomicznym. Na co wrócić uwagę?

Kuchnia stanowi serce każdego lokalu gastronomicznego. To bezpośrednio od kuchni, a dokładniej jej urządzenia, zależy sprawność pracy oraz jakość serwowanych potraw. Wyposażenie kuchni wpływa również na bezpieczeństwo pracowników. Dlatego pomieszczenie to powinno być funkcjonalne i ergonomiczne. Jak o to zadbać? O czym pamiętać urządzając profesjonalną kuchnię w lokalu gastronomicznym?

Zacznij od projektu

Zdecydowanie najważniejszą kwestią jest odpowiednie zaplanowanie przestrzeni. Dlatego, aby nie kupić niepotrzebnych sprzętów i nie zagracić lokalu, urządzanie kuchni zacznij od przemyślanego projektu. Jak wiadomo, w lokalach gastronomicznych bardzo często trzeba pracować szybko, gotując i przygotowując wiele rzeczy naraz. Z tego względu niezwykle istotna jest przestrzeń umożliwiająca swobodne poruszanie się po kuchni, a także jej przemyślany układ z zachowaniem tzw. trójkąta roboczego. Przygotowując dokładny projekt, nie tylko będziesz w stanie stworzyć dokładną listę niezbędnych sprzętów, ale też zadbasz o funkcjonalność i bezpieczeństwo kuchni.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej

Wybór sprzętów i mebli gastronomicznych to kluczowy etap. W tej kwestii nie warto nadmiernie oszczędzać. Chcąc cieszyć się sprawnym sprzętem przez lata, najlepiej postawić na jakość. Solidne i praktyczne sprzęty gastronomiczne znajdziesz w ofercie renomowanego producenta Komat. Firma wykonuje wszelkie produkty z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która spełnia wymogi związane z branżą gastronomiczną. Materiał jest nie tylko odporny na uszkodzenia, ale też łatwy w utrzymaniu w czystości. Co powinno znaleźć się w profesjonalnej kuchni? Z pewnością sprzęty takie jak:

  • stół roboczy lub stół ze zlewem,
  • basen gastronomiczny,
  • szafki i półki wiszące,
  • wózki gastronomiczne,
  • regały jezdne na tace i pojemniki,
  • pojemniki do przechowywania,
  • urządzenia chłodzące i grzewcze.

Oprócz tak podstawowego wyposażenia każdy lokal w zależności od swojej specyfiki musi oczywiście zadbać o specjalistyczne urządzenia dostosowane do profilu działalności.

Kwestie techniczne

Ale chociaż urządzenia i meble gastronomiczne są najważniejsze dla funkcjonowania lokalu, nie możesz też zapomnieć o kwestiach technicznych. Równie istotne jest zadbanie, chociażby o odpowiednią wentylację. Musisz więc wyposażyć kuchnię w specjalistyczny okap, który będzie odprowadzał nadmiar pary, dymu i ciepła. Niezbędne są również wentylatory oraz filtry. Natomiast dla zapewnienia bezpiecznej i sprawnej pracy konieczne jest także zadbanie o właściwe oświetlenie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error BŁĄD - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję