Jak odpowiednio wyeksponować towar w cukierni?
Drożdżówki, bezy, ciasta z kremem, bajaderki – aby zwiększyć sprzedaż wszystkich tych słodkości, należy wyeksponować je w cukierni tak, by klient nie mógł od nich oderwać wzroku. Przy okazji trzeba też zadbać o to, by wyroby cukiernicze były przechowywane w odpowiednich warunkach. Ułatwią nam to witryny chłodnicze. Na co warto zwrócić uwagę przy ich zakupie?
Jakie cechy powinna spełniać witryna chłodnicza?
Klienci odwiedzający cukiernię swoje pierwsze kroki kierują w stronę lady. Dzięki witrynie chłodniczej można w atrakcyjny i przejrzysty dla konsumenta sposób zaprezentować sprzedawane towary. Sama lada chłodnicza powinna cechować się estetycznym wyglądem. Ważna jest jakość przeszkleń, ustawienie półek oraz ich oświetlenie. Design witryny chłodniczej powinien być prosty i nowoczesny. Cała uwaga klienta ma skupić się na wyrobach cukierniczych. Jeśli chodzi o materiał, to warto wybierać lady chłodnicze wykonane ze stali nierdzewnej. Takie wyposażenie z pewnością posłuży nam na długie lata. Stal nierdzewna jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i wilgoć. Do tego nie nastręcza wielu trudności podczas czyszczenia. To ważne podczas codziennego sprzątania i dezynfekcji. Uznanym producentem witryn chłodniczych dla lokali gastronomicznych jest firma Komat. Można tam znaleźć wysokiej jakości witryny chłodnicze w przystępnych cenach.
Przeczytaj również: Jak wyposażyć cukiernię?
Rodzaje witryn chłodniczych
Witryny chłodnicze różnią się pomiędzy sobą designem, parametrami chłodniczymi i ilością miejsca na ekspozycję towarów. W przypadku dużych cukierni warto zainwestować w witryny modułowe, które można rozbudowywać według indywidualnych potrzeb. W sprzedaży są witryny z uchylnymi klapkami, zamknięte i otwarte. Te pierwsze ułatwiają klientom samodzielną obsługę. To rozwiązanie ma jednak pewne wady – trudniej utrzymać porządek wśród wyeksponowanych towarów. Większość właścicieli cukierni decyduje się więc na zakup witryn zamkniętych z drzwiami suwanymi od strony obsługi. Takie urządzenia skutecznie chronią wyroby cukiernicze przed temperaturą z zewnątrz, owadami, kurzem i dotykiem niezdecydowanych smakoszy. Jeśli chodzi o witryny otwarte, to stosuje się je głównie w barach sałatkowych, mlecznych i restauracjach. Rzadko można spotkać je w cukierniach.
Przeczytaj również: W jakich lokalach niezbędne są witryny chłodnicze?
Ile kosztuje witryna chłodnicza?
Trudno jednoznacznie określić koszt takiej inwestycji. Wiele zależy od wielkości urządzenia, jego parametrów technicznych oraz cennika producenta. Najtańsze lady chłodnicze kupimy za około tysiąc złotych. Te droższe mogą kosztować nawet kilkanaście razy więcej. Najlepiej skontaktować się z renomowanym producentem witryn chłodniczych i poprosić o wycenę. Specjalista pomoże też w dopasowaniu urządzenia do naszych potrzeb i oczekiwań.
Dziękujemy za ocenę artykułu
BŁĄD - akcja została wstrzymana