Materiał Partnera

Jak przebiega proces produkcji mebli gastronomicznych?

Jak przebiega proces produkcji mebli gastronomicznych?

Meble wykorzystywane w gastronomii powinny charakteryzować się wysoką trwałością i użytecznością, a jednocześnie atrakcyjnie się prezentować. By to osiągnąć, bardzo często są one produkowane z wykorzystaniem stali nierdzewnej. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego stal nierdzewna jest właściwym materiałem do konstruowania mebli gastronomicznych oraz jak przebiega proces ich produkcji.

Dlaczego stal nierdzewna?

Materiał ten z łatwością wytrzymuje spore obciążenia, dlatego meble tworzone przy jego użyciu bez problemu utrzymają ciężki sprzęt gastronomiczny lub spore zapasy żywności. Oprócz tego stal jest odporna na trudne warunki otoczenia, więc meble nie ulegną zniszczeniu pod wpływem gorąca czy pary emitowanej przez używane w kuchni urządzenia. Stal również równomiernie rozprowadza ciepło po całej swojej powierzchni, co pozwala uniknąć skoncentrowania się gorąca w jednym miejscu i przypadkowego poparzenia pracownika. Kolejną zaletą stalowych mebli dla gastronomii jest to, że dość łatwo można je wyczyścić, nawet bez użycia specjalistycznych preparatów. Zwykle wystarcza bowiem woda z delikatnym detergentem, jednakże trwałość stali pozwala użyć do jej czyszczenia również silniejszych środ2ków, czego nie moglibyśmy wykonać w przypadku mebli drewnianych. Jest to niezwykle ważne w każdym lokalu gastronomicznym, gdzie przepisy prawa wymagają zachowania wyjątkowej czystości, a jednocześnie wszelkie prace muszą być wykonywane stosunkowo szybko.

Produkcja mebli stalowych

By stworzyć meble wysokiej jakości, sama stal musi zostać przygotowana w odpowiedni sposób. Profesjonalni producenci stalowych mebli gastronomicznych, na przykład Komat, do produkcji wykorzystują jedynie takie materiały, które spełniają rygorystyczne normy jakościowe. Pierwszym etapem produkcji będzie więc wyprodukowanie odpowiedniej stali. Warto wiedzieć, że jest ona w głównej mierze stopem żelaza i węgla, chociaż występują w niej również inne pierwiastki. W przypadku mebli gastronomicznych w stopie powinno znajdować się około 2% węgla, co pozwala nadać materiałowi wymagane właściwości. Kolejnym etapem jest hartowanie, które odbywa się poprzez ogrzewanie i schładzanie stali do odpowiednich temperatur, dzięki czemu materiał zyskuje wymaganą wytrzymałość i sprężystość. Następnie w procesach cięcia i skrawania przygotowywane są już konkretne elementy mebli. Muszą one jeszcze zostać trwale ze sobą połączone, po czym konstrukcja jest już gotowa do użytku. Łączenie to odbywa się, w zależności od projektu konkretnego producenta, w procesie spawania, skręcania lub klejenia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error BŁĄD - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję