Jak wyposażyć cukiernię?
Otworzenie własnej cukierni to dobry pomysł na opłacalny, a jednocześnie przyjemny biznes. Szczególnie jeśli pieczenie to Twoja pasja. Talent cukierniczy oraz znalezienie odpowiedniego lokalu to zdecydowanie kluczowe kwestie, które umożliwią Ci stworzenie wyjątkowego miejsca. Jednak niezwykle ważne jest także odpowiednie wyposażenie lokalu. Jaki sprzęt gastronomiczny musisz posiadać w cukierni? Podpowiadamy.
Strefa robocza
Cukiernię możesz prowadzić na dwa sposoby – albo sprzedając wyroby od firm zewnętrznych, albo samodzielnie przygotowując wszelkie wypieki. Natomiast wybierając opcję drugą, możesz zajmować się pieczeniem w domu czy we własnym zakładzie lub wypiekając wszystko na miejscu. W takiej sytuacji w cukierni niezbędna będzie strefa robocza. W zależności od klimatu lokalu stanowisko do przygotowywania słodkości czasami znajduje się tuż obok lady, a czasami jest ukryte na zapleczu. Jednak niezależnie od tego, gdzie będzie się ono znajdować, najważniejsze jest odpowiednie wyposażenie. Solidny i ergonomiczny sprzęt zapewni sprawną oraz efektywną pracę. W strefie roboczej w cukierni nie może zabraknąć m.in.:
- stołu ze stali nierdzewnej,
- dużej umywalki lub stołu ze zlewem,
- regałów na tace piekarnicze,
- pieca wraz z solidną podstawą pod piec,
- szafek i półek wiszących,
- regałów magazynowych.
To wszystko i wiele więcej, równie przydatnych, mebli oraz urządzeń gastronomicznych znajdziesz w ofercie renomowanego producenta Komat. Firma proponuje zarówno produkty gotowe, jak i stworzone na specjalne zamówienie.
Atrakcyjna ekspozycja
Nie da się ukryć, że wiele decyzji zakupowych podyktowanych jest pierwszym wrażeniem, jakie wywarł produkt, a więc jego atrakcyjnością wizualną. Jest to szczególnie powszechne właśnie w przypadku wszelkiego rodzaju jedzenia, które najpierw konsumujemy wzrokiem. Dlatego też nawet jeśli Twoje wypieki będą smakować najlepiej w całym mieście, ledwo widoczne, gdzieś za ladą, nie zwrócą uwagi klientów. A więc konieczna jest ich odpowiednia ekspozycja. Z pomocą przestronnych chłodzących witryn cukierniczych sprawisz, że Twoje słodkości staną się najpiękniejszą dekoracją dla wystroju lokalu. Z kolei, dzięki temu zachęcą klientów do zakupów.
Istotne dodatki
Niemniej ważne są elementy techniczne pozwalające na sprawną i bezpieczną pracę. Posiadając strefę roboczą, z pewnością nie możesz zapomnieć ookapie ze stali nierdzewnej, który dba o usuwanie nadmiaru pary, dymu, ciepła oraz zapachów. W tej kwestii istotne są również wentylatory oraz specjalne filtry. Natomiast jeśli chodzi o dodatki praktyczne, warto zaopatrzyć się w różnego rodzaju pojemniki, stojaki czy zawiesie pozwalające zachować porządek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
BŁĄD - akcja została wstrzymana