Nowoczesne linie barowe, czyli jak wyposażyć bar?

Lokale gastronomiczne muszą spełniać szereg wymogów sanitarnych, by zapewnić klientom bezpieczeństwo. Projektując kuchnię w restauracji, przepisy prawne tworzą nam już niejako schemat całego pomieszczenia. Musi być bezpiecznie i funkcjonalnie. Jednak kuchnia to nie wszystko, a goście często odwiedzają lokal, aby spędzić czas, racząc się niebanalnym drinkiem. Przy wyposażaniu restauracji, warto skupić się również na kwestii organizacji restauracyjnego baru. O czym warto pamiętać?
Funkcjonalność to podstawa
Praca barmana nie należy do najłatwiejszych. Chociaż może się wydawać, że to tylko przygotowywanie napojów, okazuje się, że te na pozór łatwe drinki, powstają na bazie wieloskładnikowych receptur. Klienci, odwiedzając bar, liczą, że spędzą miły wieczór w towarzystwie przyjaciół czy drugiej połówki, i rzadko kiedy chcą poświęcać swój czas na długie oczekiwanie. Również wieloosobowa kolejka odstrasza potencjalnych klientów. Tymczasem barmani pracują w pocie czoła, by sprostać wysokim wymaganiom swoich klientów. Dlatego, projektując bar, przede wszystkim należy uwzględnić funkcjonalność zabudowy barowej i dostosować ją tak, by maksymalnie ułatwić pracę i przyspieszyć jej efekt. Często główną przyczyną długiego oczekiwania jest bezproduktywny czas, który pracownicy muszą poświęcić na kompletowanie produktów potrzebnych do zamówienia w różnych częściach stanowiska pracy. Dlatego planując wyposażenie restauracji i baru, warto sięgnąć po sprzęt zaprojektowany przez profesjonalistów.
Jak powinna wyglądać nowoczesna zabudowa barowa?
Nie trzeba zatrudnia projektanta, by cieszyć się maksymalnie ergonomicznym produktem. Na rynku dostępnych jest wiele linii barowych, które zostały przygotowane tak, by maksymalnie ułatwić pracę. Możesz skorzystać z zabudowy masterBAR od producenta mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej Komat. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, czy zabudowa posiada wszystkie niezbędne elementy. Produkt powinien być wyposażony w podręczne lodówki z możliwością regulacji półek, przestrzeń na beczkę, dystrybutor do piwa, miejsce na najczęściej wykorzystywane butelki znajdujące się tuż obok stanowiska barmana oraz izolowaną komorę na lód.
Doskonałym udogodnieniem jest możliwość zamontowania ramki na pojemniki na wszelkiego rodzaju dodatki do drinków. Oczywiste jest, że napoje alkoholowe najlepiej smakują na zimno, jednak żaden klient nie lubi, jak jego zamówienie w większości składa się z lodu. Idealnym rozwiązaniem jest szuflada mrożąca na kieliszki i szklanki. Lodówki z podświetleniem, które stoją frontem do klientów, to świetny sposób na eksponowanie produktów i zachęcenie do złożenia zamówienia. Ponadto warto zwrócić uwagę na design produktu. Eleganckie fronty, estetyczne wykończenie oraz możliwość podświetlenia szklanych elementów zawsze doskonale się sprawdzą.
Dziękujemy za ocenę artykułu
BŁĄD - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
BR. Wykładziny dywanowe i PCV. Rosa B.
Dywany, wykładziny - produkcja, hurt
woj. mazowieckie03-674 Warszawa, Radzymińska 202A
-
Wmeble Meble, Kuchnie Na Wymiar
Meble - na zamówienie
woj. zachodniopomorskie75-221 Koszalin, Morska 20