Artykuł sponsorowany

Nowoczesne linie barowe, czyli jak wyposażyć bar?

Nowoczesne linie barowe, czyli jak wyposażyć bar?

Lokale gastronomiczne muszą spełniać szereg wymogów sanitarnych, by zapewnić klientom bezpieczeństwo. Projektując kuchnię w restauracji, przepisy prawne tworzą nam już niejako schemat całego pomieszczenia. Musi być bezpiecznie i funkcjonalnie. Jednak kuchnia to nie wszystko, a goście często odwiedzają lokal, aby spędzić czas, racząc się niebanalnym drinkiem. Przy wyposażaniu restauracji, warto skupić się również na kwestii organizacji restauracyjnego baru. O czym warto pamiętać? 

Funkcjonalność to podstawa

Praca barmana nie należy do najłatwiejszych. Chociaż może się wydawać, że to tylko przygotowywanie napojów, okazuje się, że te na pozór łatwe drinki, powstają na bazie wieloskładnikowych receptur. Klienci, odwiedzając bar, liczą, że spędzą miły wieczór w towarzystwie przyjaciół czy drugiej połówki, i rzadko kiedy chcą poświęcać swój czas na długie oczekiwanie. Również wieloosobowa kolejka odstrasza potencjalnych klientów. Tymczasem barmani pracują w pocie czoła, by sprostać wysokim wymaganiom swoich klientów. Dlatego, projektując bar, przede wszystkim należy uwzględnić funkcjonalność zabudowy barowej i dostosować ją tak, by maksymalnie ułatwić pracę i przyspieszyć jej efekt. Często główną przyczyną długiego oczekiwania jest bezproduktywny czas, który pracownicy muszą poświęcić na kompletowanie produktów potrzebnych do zamówienia w różnych częściach stanowiska pracy. Dlatego planując wyposażenie restauracji i baru, warto sięgnąć po sprzęt zaprojektowany przez profesjonalistów. 

Jak powinna wyglądać nowoczesna zabudowa barowa?

Nie trzeba zatrudnia projektanta, by cieszyć się maksymalnie ergonomicznym produktem. Na rynku dostępnych jest wiele linii barowych, które zostały przygotowane tak, by maksymalnie ułatwić pracę. Możesz skorzystać z zabudowy masterBAR od producenta mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej Komat. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, czy zabudowa posiada wszystkie niezbędne elementy. Produkt powinien być wyposażony w podręczne lodówki z możliwością regulacji półek, przestrzeń na beczkę, dystrybutor do piwa, miejsce na najczęściej wykorzystywane butelki znajdujące się tuż obok stanowiska barmana oraz izolowaną komorę na lód. 

Doskonałym udogodnieniem jest możliwość zamontowania ramki na pojemniki na wszelkiego rodzaju dodatki do drinków. Oczywiste jest, że napoje alkoholowe najlepiej smakują na zimno, jednak żaden klient nie lubi, jak jego zamówienie w większości składa się z lodu. Idealnym rozwiązaniem jest szuflada mrożąca na kieliszki i szklanki. Lodówki z podświetleniem, które stoją frontem do klientów, to świetny sposób na eksponowanie produktów i zachęcenie do złożenia zamówienia. Ponadto warto zwrócić uwagę na design produktu. Eleganckie fronty, estetyczne wykończenie oraz możliwość podświetlenia szklanych elementów zawsze doskonale się sprawdzą.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error BŁĄD - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.