W jakich lokalach niezbędne są witryny chłodnicze?
Witryny chłodnicze to wyposażenie, które na co dzień spotykać można w wielu różnych lokalach gastronomicznych oraz sklepach. Ich podstawową funkcją jest oczywiście zapewnienie odpowiednich warunków do przechowywania produktów, wymagających niskich temperatur. Ale oprócz tego witryny mają także duże znaczenie dla estetyki i ekspozycji. Zakładasz lokal i zastanawiasz się, czy potrzebujesz takiego sprzętu? Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości.
Witryny chłodnicze i ich rodzaje
To jak działają witryny chłodnicze, jest raczej dla wszystkich oczywiste. Co ważne, niskie temperatury sprawiają, że przechowywane w urządzeniu potrawy, desery czy napoje zachowują świeżość, smak, kolor i atrakcyjny wygląd. Warto jednak zaznaczyć, że wyróżnia się trzy rodzaje witryn, które różnią się swoim zastosowaniem. Można tu wymienić – witryny cukiernicze zwane także ekspozycyjnym, witryny gastronomiczne inaczej lady oraz witryny farmaceutyczne.
Przeczytaj również: Wykorzystanie stali nierdzewnej w przemyśle gastronomicznym
W jakich lokalach musi znaleźć się witryna chłodnicza?
Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z biznesem gastronomicznym, naturalne jest, że jeszcze nie wszystko musisz wiedzieć. Możesz na przykład zastanawiać się, czy na pewno potrzebujesz witryny chłodniczej. Przecież to spory wydatek, a równie dobrze sprawdzi się standardowa lodówka. I faktycznie, czasami lodówka będzie wystarczająca, ale raczej jeśli ma stać w niewidocznym miejscu i służyć jedynie do przechowywania składników potraw lub napojów. Często też lodówki wykorzystywane są do ekspozycji sprzedawanych soków, wody oraz innych napojów w butelkach.
Natomiast jeżeli Twoja działalność opiera się na sprzedaży jedzenia, bez dwóch zdań musisz zainwestować w witryny chłodnicze. W końcu nie jest tajemnicą, że ludzie jedzą najpierw wzrokiem. Dlatego, aby zachęcić ich do kupna oferowanych przez Ciebie produktów, powinieneś zadbać nie tylko o smak, ale też atrakcyjny wygląd. A następnie, wygląd ten efektownie zaprezentować właśnie dzięki witrynom. Tak więc, witryny – czy to cukiernicze, czy gastronomiczne, są niezbędne we wszelkich: cukierniach, kawiarniach, barach, bistro, restauracjach, lodziarniach, a także sklepach sprzedających gotowe potrawy itp.
Przeczytaj również: Jak przebiega proces produkcji mebli gastronomicznych?
Wybór witryny chłodniczej – na co zwrócić uwagę?
Jak wybrać odpowiednią witrynę chłodniczą? Przede wszystkim znajdź sprawdzoną firmę, która oferuje produkty solidne i wysokiej jakości. Na polskim rynku sporą renomą cieszy się przedsiębiorstwo Komat, które już o 1993 roku zajmuje się produkcją mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej dla gastronomii. Profesjonalne firmy oprócz tego, że oferują szeroki asortyment gotowych produktów, mogą stworzyć projekt spersonalizowany, tak by odpowiadał wymaganiom Twojego lokalu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
BŁĄD - akcja została wstrzymana