Wózek gastronomiczny – dlaczego warto w niego zainwestować?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego jest zadaniem niezwykle wymagającym. Dobra restauracja musi odznaczać się zarówno pysznym jedzeniem, jak i wysokim poziomem obsługi klienta. Trzeba jednak pamiętać, że sprawność obsługiwania gości nie zależy tylko od pracowników, ale też od odpowiedniego sprzętu gastronomicznego. Jest to szczególnie ważne w przypadku dużych lokali. Przykładem takiego sprzętu, są wózki gastronomiczne. Jakie jest ich zastosowanie?
Rodzaje wózków gastronomicznych
Wózki gastronomiczne ze względu na swoją uniwersalność to jedne z najczęściej wykorzystywanych sprzętów w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. W zależności od tego, do jakich zadań mają być przeznaczone, z bogatej oferty renomowanego producenta Komat możesz wybrać poszczególne rodzaje:
- wózki transportowe,
- wózki kelnerskie dwu- i trzypółkowe,
- wózki z szafką,
- wózki do transportu talerzy,
- wózki pomocnik kelnerski.
Wózki gastronomiczne i ich zalety
Niezaprzeczalnie największymi zaletami wózków gastronomicznych są spora oszczędność czasu oraz ułatwienie pracy. Przestronna powierzchnia użytkowa wózków pozwala na sprawny transport wielu potraw, naczyń lub innych rzeczy na raz. Co więcej, wózki dzięki ergonomicznej budowie oraz skrętnym kółkom są w pełni mobilne, a więc można je bez problemu przewozić w dowolne miejsce. Natomiast w niewielkiej kuchni, w momencie, gdy są nieużywane od rozwożenia potraw, sprawdzą się jako dodatkowa przestrzeń do trzymania naczyń czy akcesoriów kuchennych. Ponadto nawet jeśli coś się wyleje lub zabrudzi, wykonane ze stali nierdzewnej wózki gastronomiczne są łatwe w utrzymaniu w czystości.
Gdzie wózek gastronomiczny to podstawa wyposażenia?
Wbrew pozorom praca kelnera nie należy do najłatwiejszych. Szczególnie w przypadku dużych restauracji i imprez okolicznościowych, gdzie w tym samym czasie trzeba obsłużyć kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt osób. Kelner musi zadbać o klientów, przyjąć ich zamówienia, dostarczyć je do kuchni, później zaserwować przygotowane potrawy i na końcu posprzątać naczynia ze stołu. Można więc kolokwialnie powiedzieć, że kelner jest w ciągłym biegu, co niestety czasami nie kończy się najlepiej. Na szczęście sprzęty gastronomiczne takie jak właśnie wózek pozwalają ułatwić pracę kelnerów. Wózki kelnerskie dwu- lub trzypółkowe umożliwiają jednoczesny transport wielu dań bez ryzyka, że talerz wypadnie z ręki. Wózek do transportu talerzy to nieoceniona pomoc podczas sprzątania sali na przykład po bankiecie czy weselu. Z kolei wózki gastronomiczne – kelnerskie lub z szafką, to praktyczny i wygodny sposób na sprzedaż przekąsek w pociągach czy samolotach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
BŁĄD - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
BendLight Sp. z o. o.
Oświetleniowe artykuły, sprzęt
woj. pomorskie80-755 Gdańsk, Szafarnia 11 lok. F8