Wykorzystanie stali nierdzewnej w przemyśle gastronomicznym
Lokale gastronomiczne, podobnie jak wszystkie obiekty użyteczności publicznej, posiadają wysokie wymagania techniczne i sanitarne, które muszą spełniać. Z tego względu każdy element wyposażenia lokali gastronomicznych powinien być ergonomiczny i funkcjonalny oraz umożliwiać nienaganne utrzymanie czystości. Czym charakteryzuje się stal nierdzewna? Jakie są jej właściwości i dlaczego jest tak często wykorzystywana w przemyśle gastronomicznym? Jakie wymagania musi spełniać?
Czym wyróżnia się stal nierdzewna i jakie są jej rodzaje?
Stal nierdzewna to materiał od lat z powodzeniem wykorzystywany w budownictwie. Ale nie tylko. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości stal nierdzewna znalazła szerokie zastosowanie w medycynie i gastronomii. Powstaje w wyniku połączenia stali z metalami takimi jak: nikiel, chrom czy żelazo. Charakteryzuje się ogromną odpornością na wysokie temperatury i działanie substancji chemicznych. Ponadto nie ulega korozji, jest trwała i nie oddaje szkodliwych związków, co podczas gotowania i przyrządzania potraw ma kluczowe znaczenie.
Można wyróżnić kilka rodzajów stali nierdzewnej, ale w gastronomii najczęściej stosowane są 2 z nich. Około 70 % wyrobów używanych w restauracyjnych kuchniach powstaje ze stali austenitycznej, czyli składającej się co najmniej z 16% chromu i 6% niklu. Pozostałe wyroby powstają zwykle ze stali 18/10, czyli zawierającej przynajmniej 18% chromu i 10% niklu. To właśnie ona wykorzystywana jest do produkcji garnków, mebli czy sprzętów ze stali nierdzewnej.
Jakie są zalety wykorzystywania stali nierdzewnej w gastronomii?
W przemyśle gastronomicznym zadowolenie klienta jest ogromnie ważne, ale najważniejsze jest jego bezpieczeństwo. Dlatego wszystkie lokale muszą spełniać szereg restrykcji sanitarnych. Z tego względu w restauracyjnych kuchniach nie spotkamy zwyczajnych mebli czy przypadkowych sprzętów kuchennych. Właściwości stali nierdzewnej sprawiły, że większość wyposażenia powstaje właśnie z tego materiału. Sprzęty i meble ze stali nierdzewnej pozwalają na zapewnienie klientom maksimum bezpieczeństwa i utrzymanie pomieszczeń w czystości. Ich powierzchnie odporne są na działanie kwasów, wysoką temperaturę, nie odkształcają się i nie topią, a także mogą być czyszczone silnymi środkami chemicznymi. Wykorzystanie stali nierdzewnej w gastronomii to gwarancja czystości, higieny i bezpieczeństwa klientów. Jeżeli szukasz sprawdzonego wyposażenia, możesz skorzystać z oferty producenta mebli i sprzętów ze stali nierdzewnej Komat.
Jak czyścić powierzchnie ze stali nierdzewnej?
Chociaż stal nierdzewna jest niezwykle odporna, wymaga jednak zachowania pewnych zasad. Dzięki temu sprzęty wykonane z tego materiału posłużą latami. Do czyszczenia powierzchni ze stali nierdzewnej nie należy stosować szorstkich przedmiotów, takich jak stalowe poduszki czyszczące czy druciane szczotki. Najlepiej sprawdzają się miękkie gąbki i ściereczki zmoczone wodą z dodatkiem detergentu. Warto pamiętać, że stalowe powierzchnie powinno się czyścić wzdłuż szlifów produkcyjnych. Aby nie zniszczyć wyposażenia kuchni, stal nierdzewną należy chronić przed kontaktem z wybielaczem, środkami do czyszczenia srebra i rozcieńczonym kwasem solnym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
BŁĄD - akcja została wstrzymana