Artykuł sponsorowany

Wykorzystanie stali nierdzewnej w przemyśle gastronomicznym

Wykorzystanie stali nierdzewnej w przemyśle gastronomicznym

Lokale gastronomiczne, podobnie jak wszystkie obiekty użyteczności publicznej, posiadają wysokie wymagania techniczne i sanitarne, które muszą spełniać. Z tego względu każdy element wyposażenia lokali gastronomicznych powinien być ergonomiczny i funkcjonalny oraz umożliwiać nienaganne utrzymanie czystości.  Czym charakteryzuje się stal nierdzewna? Jakie są jej właściwości i dlaczego jest tak często wykorzystywana w przemyśle gastronomicznym? Jakie wymagania musi spełniać? 

Czym wyróżnia się stal nierdzewna i jakie są jej rodzaje? 

Stal nierdzewna to materiał od lat z powodzeniem wykorzystywany w budownictwie. Ale nie tylko. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości stal nierdzewna znalazła szerokie zastosowanie w medycynie i gastronomii. Powstaje w wyniku połączenia stali z metalami takimi jak: nikiel, chrom czy żelazo. Charakteryzuje się ogromną odpornością na wysokie temperatury i działanie substancji chemicznych. Ponadto nie ulega korozji, jest trwała i nie oddaje szkodliwych związków, co podczas gotowania i przyrządzania potraw ma kluczowe znaczenie. 

Można wyróżnić kilka rodzajów stali nierdzewnej, ale w gastronomii najczęściej stosowane są 2 z nich. Około 70 % wyrobów używanych w restauracyjnych kuchniach powstaje ze stali austenitycznej, czyli składającej się co najmniej z 16% chromu i 6% niklu. Pozostałe wyroby powstają zwykle ze stali 18/10, czyli zawierającej przynajmniej 18% chromu i 10% niklu. To właśnie ona wykorzystywana jest do produkcji garnków, mebli czy sprzętów ze stali nierdzewnej. 

Jakie są zalety wykorzystywania stali nierdzewnej w gastronomii?

W przemyśle gastronomicznym zadowolenie klienta jest ogromnie ważne, ale najważniejsze jest jego bezpieczeństwo. Dlatego wszystkie lokale muszą spełniać szereg restrykcji sanitarnych. Z tego względu w restauracyjnych kuchniach nie spotkamy zwyczajnych mebli czy przypadkowych sprzętów kuchennych. Właściwości stali nierdzewnej sprawiły, że większość wyposażenia powstaje właśnie z tego materiału. Sprzęty i meble ze stali nierdzewnej pozwalają na zapewnienie klientom maksimum bezpieczeństwa i utrzymanie pomieszczeń w czystości. Ich powierzchnie odporne są na działanie kwasów, wysoką temperaturę, nie odkształcają się i nie topią, a także mogą być czyszczone silnymi środkami chemicznymi. Wykorzystanie stali nierdzewnej w gastronomii to gwarancja czystości, higieny i bezpieczeństwa klientów. Jeżeli szukasz sprawdzonego wyposażenia, możesz skorzystać z oferty producenta mebli i sprzętów ze stali nierdzewnej Komat

Jak czyścić powierzchnie ze stali nierdzewnej? 

Chociaż stal nierdzewna jest niezwykle odporna, wymaga jednak zachowania pewnych zasad. Dzięki temu sprzęty wykonane z tego materiału posłużą latami. Do czyszczenia powierzchni ze stali nierdzewnej nie należy stosować szorstkich przedmiotów, takich jak stalowe poduszki czyszczące czy druciane szczotki. Najlepiej sprawdzają się miękkie gąbki i ściereczki zmoczone wodą z dodatkiem detergentu. Warto pamiętać, że stalowe powierzchnie powinno się czyścić wzdłuż szlifów produkcyjnych. Aby nie zniszczyć wyposażenia kuchni, stal nierdzewną należy chronić przed kontaktem z wybielaczem, środkami do czyszczenia srebra i rozcieńczonym kwasem solnym.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error BŁĄD - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.